Tenhle květák je tak krásný, až mi bylo líto ho sníst. Ale vážně, no ne? Nazvala bych ho marťanským nebo tak nějak. A po pravdě jsem se s ním v obchodě setkala poprvé. Možná kdybych ho cíleně hledala, narazím na něj už dřív, ale doposud jsem neměla potřebu ho využívat. Pak jsem ale romanesco uviděla a věděla, že domů odejdu s ním. Pokud ale nebudete mít štěstí jako já, klidně místo něj použijte květák nebo brokolici. Je to ve skutečnosti vlastně takový jejich hybrid - něco mezi, proto se mu česky někdy říká také ,květolice.'
Suroviny:
- 200 g tempehu
- 3 lžíce sójové omáčky
- 50 g třtinového cukru
- olej
- 3 lžíce sezamového oleje
- 2 stroužky česneku
- 2 cm čerstvého zázvoru
- menší květák romanesco
- 5 sušených hub shiitake
- 1 červená paprika
- 3 jarní cibulky
- 1 lžíce rýžového octa
- 1 lžíce sójové omáčky
- 2 lžičky třtinového cukru
- 130 ml zeleninového vývaru
Shiitake zalijeme vroucí vodou a necháme nabobtnat. Tempeh nakrájíme na větší kousky, které v pánvi (nejlépe ve woku) orestujeme do zlatova. V misce smícháme sójovou omáčku s cukrem a nalijeme do pánve k tempehu. Přivedeme k varu a necháme probublávat zhruba 2 minuty. Následně přilijeme šálek vody a redukujeme, dokud z tekutiny nebude hustý sirup. Takto připravený tempeh dáme bokem. Pánev omyjeme, rozpálíme v ní sezamový olej a rychle zprudka orestujeme drcený česnek a nastrouhaný zázvor. Ztlumíme výkon, přidáme romanesco rozebrané na menší růžičky, na proužky nakrájené shiitake a restujeme zhruba 5 minut. Poté přidáme papriku nakrájenou na tenké proužky a jarní cibulku na kolečka. Zalijeme rýžovým octem, sójovou omáčkou, vývarem a přisypeme cukr. Dusíme další 5-10 minut, do změknutí zeleniny. Na konec přidáme tempeh a společně prohřejeme.
Žádné komentáře:
Okomentovat