Suroviny:
- 1 cibule
- 1 větší mrkev
- 1 petržel
- 2-3 řapíky celeru (1/2 bulvy)
- 5 cm bílé části pórku
- 10 cm zelené části pórku
- malá hrstka sušených hub
- 2 bobkové listy
- 2 kuličky nového koření
- 3 kuličky černého pepře
- sůl
- polévkové nudle
- 1 paštika Patifu Gourmet
- 25 g rozemletého lněného semínka + 50 ml vody
- 50 g hladké cizrnové mouky
- 1 lžička uzené mleté papriky
- 1/2 lžičky sušeného česneku
- 1/2 lžičky mletého kmínu
- sůl
Nejdříve namočíme lněné semínko a necháme alespoň hodinu nabobtnat.
Cibuli zbavíme svrchních slupek - ty, které pevně drží, můžeme nechat pro lepší barvu vývaru. Mrkev i petržel oloupeme a spolu s řapíkatým celerem nakrájíme na kostky, plátky, záleží na preferencích.
V hrnci rozpálíme olej a opečeme na něm cibuli rozkrojenou na půlky řeznou stranou dolů. Nebojte se nechat ji více zhnědnout. Poté přidáme mrkev, petržel a celer a orestujeme dozlatova. Zalijeme vodou - množství záleží na tom, jak silný vývar chceme. Přidáme houby, pórek, bobkový list, nové koření, pepř, osolíme a necháme vařit zhruba 45 - 60 min.
Mezitím připravíme knedlíčky. Patifu předěláme do mísy, přidáme nabobtnalé lněné semínko, mouku, veškeré koření a dle chuti osolíme. Vše důkladně promícháme a tvoříme kuličky, které obalujeme v mouce a vkládáme do vroucí osolené vody. Jakmile vyplavou k hladině, děrovanou naběračkou vylovíme.
Po uplynutí doby vaření z vývaru vylovíme cibuli, pórek, houby a koření. Přidáme nudle a povaříme po dobu uvedenou na obalu. Případně nudle uvaříme zvlášť a do polévky je vložíme již uvařené spolu s hotovými knedlíčky.
Žádné komentáře:
Okomentovat