Velikonoční nádivka, nazývaná také hlavička, velikonoční svítek či sekanice, se tradičně podává k večeři na Bílou sobotu a k Velikonocům patří stejně neodmyslitelně jako beránek nebo mazanec. Její podoba se liší kraj od kraje. Nikdy bychom ale neměli zapomenout na spoustu zelených bylinek, které dokonale podtrhnout vůni a svěžest rozkoukávajícího se jara.
Suroviny:
- 300 g celozrnného toastového chleba
- 1 cibule
- 200 g hnědých žampionů
- 1 svazek jarní cibulky (3 ks)
- 200 g špenátu, mladých kopřiv, medvědího česneku...
- 50 g sušených rajčat (v oleji)
- 3 vejce
- 2 lžíce oleje
- 300 ml rostlinného mléka/smetany
- 3 lžíce lahůdkového droždí
- svazek bylinek (petrželka, pažitka, libeček - opatrně)
- sůl, pepř
Toastový chléb nejlépe den předem nakrájíme na kostičky, které necháme do druhého dne oschnout. Občas rukou promícháme, aby osychal rovnoměrně.
Cibuli na jemno nasekáme a osmažíme v pánvi na rozpáleném oleji dozlatova. Poté přidáme na kostky pokrájené očištěné žampiony a zhruba 5 minut restujeme. Pokud budete používat bílé žampiony, počkejte, dokud se neodpaří většina vody, kterou pustí. Oschlý chleba dáme do větší mísy, přidáme opečené žampiony s cibulí, posekané zelené listy čehokoliv, co jste využili, nakrájená sušená rajčata, jarní cibulku a čerstvé bylinky a lahůdkové droždí
Troubu rozehřejeme na 180°C. Žloutky oddělíme od bílků, přidáme k nim olej a ruční metličkou vyšleháme v pěnu. Z bílků ušleháme tuhý sníh. Do mísy s nádivkou vlijeme mléko a vyšlehané žloutky a ihned promícháme, aby směs nasákla rovnoměrně. Dle chuti osolíme, opepříme a úplně za závěr lehce vmícháme sníh. 5 minut necháme odpočinou a poté rovnoměrně rozprostřeme do pekáčku vyloženého pečícím papírem, povrch jemně zastříkneme olejem a pečeme 45 minut - 1 hodinu. Propečení zkoušíme jednoduše pomocí špejle.
Žádné komentáře:
Okomentovat