Jarní nádivka

Velikonoční nádivka, nazývaná také hlavička, velikonoční svítek či sekanice, se tradičně podává k večeři na Bílou sobotu a k Velikonocům patří stejně neodmyslitelně jako beránek nebo mazanec. Její podoba se liší kraj od kraje. Nikdy bychom ale neměli zapomenout na spoustu zelených bylinek, které dokonale podtrhnout vůni a svěžest rozkoukávajícího se jara.


Suroviny:
  • 300 g celozrnného toastového chleba
  • 1 cibule
  • 200 g hnědých žampionů
  • 1 svazek jarní cibulky (3 ks)
  • 200 g špenátu, mladých kopřiv, medvědího česneku...
  • 50 g sušených rajčat (v oleji)
  • 3 vejce
  • 2 lžíce oleje
  • 300 ml rostlinného mléka/smetany 
  • 3 lžíce lahůdkového droždí
  • svazek bylinek (petrželka, pažitka, libeček - opatrně)
  • sůl, pepř
Toastový chléb nejlépe den předem nakrájíme na kostičky, které necháme do druhého dne oschnout. Občas rukou promícháme, aby osychal rovnoměrně. 
Cibuli na jemno nasekáme a osmažíme v pánvi na rozpáleném oleji dozlatova. Poté přidáme na kostky pokrájené očištěné žampiony a zhruba 5 minut restujeme. Pokud budete používat bílé žampiony, počkejte, dokud se neodpaří většina vody, kterou pustí. Oschlý chleba dáme do větší mísy, přidáme opečené žampiony s cibulí, posekané zelené listy čehokoliv, co jste využili, nakrájená sušená rajčata, jarní cibulku a čerstvé bylinky a lahůdkové droždí  
Troubu rozehřejeme na 180°C. Žloutky oddělíme od bílků, přidáme k nim olej a ruční metličkou vyšleháme v pěnu. Z bílků ušleháme tuhý sníh. Do mísy s nádivkou vlijeme mléko a vyšlehané žloutky a ihned promícháme, aby směs nasákla rovnoměrně. Dle chuti osolíme, opepříme a úplně za závěr lehce vmícháme sníh.  5 minut necháme odpočinou a poté rovnoměrně rozprostřeme do pekáčku vyloženého pečícím papírem, povrch jemně zastříkneme olejem a pečeme 45 minut - 1 hodinu. Propečení zkoušíme jednoduše pomocí špejle. 


Žádné komentáře:

Okomentovat

Nedávno přidané

recentposts

Náhodné příspěvky

randomposts