Cukety vždycky patřily mezi jedny z mých nejoblíbenějších plodin. Jsou totiž neuvěřitelně tvárné - sluší jim vaření, zapékání i studená úprava se zálivkou. Krásně zvláční také bábovku, muffiny i buchty z plechu.
Nejlepší kousky jsou obvykle k dispozici od července do října. Vybírejte malé, pevné plody s lesklou, neporušenou slupkou. Čím mladší a menší jsou plody, tím intenzivnější a svěžejší mají chuť. Mladé cukety se nemusí loupat, ve slupce se ostatně schovává spoustu vitaminů a prospěšných látek.
Suroviny:
- 200 g hladké mouky
- 200 g celozrnné mouky
- 200 g moučkového cukru
- 1 prášek do pečiva
- 1/2 lžičky vanilkového prášku
- 200 ml oleje
- 200 ml rostlinného mléka
- 200 ml jablečného pyré
- 1 menší cuketa
- 100 g vlašských ořechů
Troubu předehřejeme na 180°C. Do větší mísy
prosejeme mouku, přidáme cukr, prášek do pečiva, vanilku a promícháme. V jiné misce smícháme olej, mléko a jablečné pyré. Cuketu oloupeme a nastrouháme na hrubo. Ořechy posekáme, nebo nameleme, záleží, jak velké kousky chceme. Tekutou část přilijeme do mísy k sypké a důkladně promícháme. Na závěr přidáme cuketu a ořechy. Formu na bábovku potřeme trochou oleje, vysypeme polohrubou moukou a nalijeme do ní těsto. Dáme do trouby a pečeme zhruba hodinu při 180°C. Že je bábovka upečená poznáme starým dobrým píchnutím špejle, která musí zůstat suchá. Po upečení necháme vychladnout, teprve poté přiklopíme větším plytkým talířem a vyklopíme.
Žádné komentáře:
Okomentovat