Když se tak čas od času rozhlídnu, mám čím dál tím silnější pocit, že indická kuchyně si získává stále víc a víc příznivců, kteří dokážou ocenit její specifickou a nezaměnitelnou chuť. Osobně se nepovažuji za jejího přílišného znalce a do tajů nepřeberných směsí koření se ponořím maximálně jednou do měsíce a nabažím se jich až až.
Cibulové bhaji, které v Indii potkáte doslova na každém rohu, často nebývá hlavním jídlem, ale je servírováno spíše jako příloha či zpestření mnoha indických pokrmů. Vždycky by však mělo být doplněno o různá čatný, koriandr a okurkovou rajtu.
Suroviny:
- 2 vejce
- šťáva z 1/2 citronu
- 5 lžic perlivé vody
- 150 g cizrnové mouky (příp. hrašky)
- 1 lžička drceného římského kmínu
- 1 lžička garam masala
- 1/2 lžičky drceného koriandru
- 1/2 lžičky cayenského pepře
- 1/2 lžičky kurkumy
- 1-2 lžičky soli
- špetka čerstvě mletého pepře
- bílý jogurt
- čerstvá máta
- česnek
- sůl
Vejce, citronovou šťávu a vodu společně prošleháme. Poté přisypeme mouku, veškeré koření, pepř, promícháme a necháme v lednici pár minut odpočinout. Mezitím oloupeme cibuli a nakrájíme ji na nudličky. Ty následně vsypeme do odleženého těstíčka a opravdu důkladně promícháme. V hlubší pánvi rozpálíme vyšší vrstvu oleje a pomocí dvou lžiček tvarujeme kuličky, které do horkého oleje vkládáme a smažíme z obou stran dozlatova. Hotové pokládáme na papírové utěrky a servírujeme ihned.
K podávání se skvěle hodí hustý bílý jogurt smíchaný s nasekanou čerstvou mátou, rozetřeným česnekem a solí.
Žádné komentáře:
Okomentovat