Baba ganoush

Baba ganoush (baba ganuš) je skvělá arabská pomazánka z grilovaného nebo pečeného lilku původem z Blízkého Východu. Jak jsem zjistila, tento orientální dip nepatří pro většinu lidí mezi lásku na první ochutnání. Osobně jsem si k němu, nebo spíše k lilku obecně, taky musela prošlápnout cestičku. Nicméně teď si bez něj například takové letní grilování dokážu jen těžko představit. Takže pokud mu při prvním setkání nepřijdete na chuť, neházejte baba ganoush hned přes palubu a zkuste si připravit vlastní a dochutit ho podle svých představ. 
Receptů na přípravu existuje celá řada. Nejčastěji se setkáte s tahini, česnekem, římským kmínem, nechybí olivový olej, sůl a citrónová šťáva. Někdy se přidává i cibule, rajčata, pepř, nebo chilli. Z bylinek můžete využít petržel a koriandr.





Suroviny:
  • 3 střední lilky
  • 2 lžíce pasty tahini
  • 2 lžíce olivového oleje
  • 1-2 stroužky česneku
  • šťáva z 1/2 citronu
  • 1/2 lžičky římského kmínu
  • špetka drceného chilli
  • sůl



Troubu rozehřejeme na 250°C. Lilky důkladně očistíme a po celém povrchu rovnoměrně propícháme vidličkou. Dáme je na rošt do trouby a pečeme zhruba 30-40 minut. Pod rošt je lepší dát prázdný plech, aby případná šťáva neodkapávala na dno trouby. Po upečení lilky necháme vychladnout tak, abychom je bez problému mohli uchopit a poté pomocí lžíce vydlabeme dužinu. Zbylou slupku můžeme vyhodit. Dužinu dáme do mixéru, přidáme všechny zbylé ingredience (soli se rozhodně nebojte) a rozmixujeme, nebo ji můžeme nadrobno nasekat nožem a vše pouze důkladně promíchat.



Žádné komentáře:

Okomentovat

Nedávno přidané

recentposts

Náhodné příspěvky

randomposts