Nekynutý rybízový koláč

Rybíz patří mezi mé nejoblíbenějších druhy letního ovoce. Dá se něj vyrobit vynikající džem i sirup. Výborně také snáší mražení, takže ho můžete mít k dispozici třeba do koláčů po celý rok. Jednou z jeho předností je fakt, že obsahuje velké množství vitamínu C, ale navíc má i blahodárné účinky na lidský organismus a řadí se také mezi rostlinné antioxidanty. Až vás omrzí zobání čerstvých bobulek přímo z keře, zkuste z rybízu připravit třeba právě tuhle o něco zdravější variantu klasického drobenkového koláče. 


Suroviny:

  • 500 g červeného rybízu
  • 100 g hladké špaldové mouky
  • 100 g pohankové mouky
  • 100 g celozrnné pšeničné mouky
  • 2 lžíce třtinového cukru
  • 1 prášek do pečiva
  • špetka soli
  • 70 ml rostlinného mléka
  • 1 vejce 
  • 80 ml agávového sirupu (jakéhokoliv)
  • 80 g kokosového oleje

Drobenka

  • 80 g celozrnné pšeničné mouky
  • 80  třtinového cukru
  • 80 g kokosového oleje
  • 80 g mandlí

Rybíz odstopkujeme, omyjeme a necháme okapat. Mezitím připravíme drobenku. Kokosový olej necháme v mikrovlnce zlehka povolit, přidáme mouku, cukru, na jemno pomleté mandle a prsty užmouláme drobenku. Dáme do lednice.
Na těsto smícháme ve větší míse mouku, cukr, prášek do pečiva, špetku soli a promícháme. V jiné misce v mléce rozšleháme vejce a sirup. Kokosový olej rozpustíme a také vlijeme do mléka. 
Troubu rozehřejeme na 180 °C. Tekutou část vlijeme do sypké a vypracujeme kompaktní těsto, které prsty nebo pomocí špachtle rozprostřeme na menší plech vyložený pečícím papírem. Okraje těsta necháváme mírně vyvýšené. Rovnoměrně poklademe rybízem a navrch nasypeme připravenou drobenku. Pečeme cca 40 minut na 180 °C. Ideálně na posledních 15 minut zapneme horkovzduch. 


Žádné komentáře:

Okomentovat

Nedávno přidané

recentposts

Náhodné příspěvky

randomposts