Tabbouleh je salát původem z Libanonu, ale připravuje se prakticky na celém Blízkém východě. V poslední době však získává na oblibě a setkáte se ním takřka po celém světě. V létě obstojí především jako příloha ke grilovaným pokrmům, nicméně můžete ho obsadit i do role lehkého oběda. Primární surovinou je hladkolistá petrželka a v těsném závěsu za ní se veze máta. Ideální poměr mezi těmito dvěma bylinkami je 2:1 až 3:1, záleží na vás, jak moc máte rádi mátové aroma. Díky spojení ne úplně obvyklých salátových surovin je tabbouleh o dost jiný než většina salátů, které jste kdy jedli – svěží a velmi výrazný.
Suroviny:
- 120 g bulguru
- 40 g lístků petrželky (hladkolisté!)
- 10 g lístků máty
- 300 g rajčat
- 60 ml olivového oleje
- šťáva z 1 citronu
- 1/2 lžičky medu
- špetka mleté skořice
- sůl, pepř
Další:
- salátová okurka
- červená cibule
V misce rozmícháme olivový olej, citronovou šťávu, med, skořici sůl a pepř. Touto emulzí zalijeme syrový bulgur, důkladně promícháme, přidáme 100 ml studené vody a necháme odpočinout, dokud bulgur veškerou tekutinu nevsákne (zabere to tak hodinku).
Petrželku i mátu nasekáme, rajčata nakrájíme na drobné kostičky. Pokud chcete, je právě teď ten pravý čas přidat oloupanou a stejně jako rajčata pokrájenou okurku, případně na jemno nasekanou cibuli, kterou ale nechte pár minut vykoupat ve vodě, aby ztratila přílišnou štiplavost. Vše smícháme s bulgurem. a necháme alespoň 15 minut odležet.
Petrželku i mátu nasekáme, rajčata nakrájíme na drobné kostičky. Pokud chcete, je právě teď ten pravý čas přidat oloupanou a stejně jako rajčata pokrájenou okurku, případně na jemno nasekanou cibuli, kterou ale nechte pár minut vykoupat ve vodě, aby ztratila přílišnou štiplavost. Vše smícháme s bulgurem. a necháme alespoň 15 minut odležet.
Žádné komentáře:
Okomentovat