Tabbouleh

Tabbouleh je salát původem z Libanonu, ale připravuje se prakticky na celém Blízkém východě. V poslední době však získává na oblibě a setkáte se ním takřka po celém světě. V létě obstojí především jako příloha ke grilovaným pokrmům, nicméně můžete ho obsadit i do role lehkého oběda. Primární surovinou je hladkolistá petrželka a v těsném závěsu za ní se veze máta. Ideální poměr mezi těmito dvěma bylinkami je 2:1 až 3:1, záleží na vás, jak moc máte rádi mátové aroma. Díky spojení ne úplně obvyklých salátových surovin je tabbouleh o dost jiný než většina salátů, které jste kdy jedli – svěží a velmi výrazný. 


Suroviny:
  • 120 g bulguru
  • 40 g lístků petrželky (hladkolisté!)
  • 10 g lístků máty
  • 300 g rajčat
  • 60 ml olivového oleje
  • šťáva z 1 citronu
  • 1/2 lžičky medu
  • špetka mleté skořice
  • sůl, pepř
Další:
  • salátová okurka
  • červená cibule

V misce rozmícháme olivový olej, citronovou šťávu, med, skořici sůl a pepř. Touto emulzí zalijeme syrový bulgur, důkladně promícháme, přidáme 100 ml studené vody a necháme odpočinout, dokud bulgur veškerou tekutinu nevsákne (zabere to tak hodinku).
Petrželku i mátu nasekáme, rajčata nakrájíme na drobné kostičky. Pokud chcete, je právě teď ten pravý čas přidat oloupanou a stejně jako rajčata pokrájenou okurku, případně na jemno nasekanou cibuli, kterou ale nechte pár minut vykoupat ve vodě, aby ztratila přílišnou štiplavost. Vše smícháme s bulgurem. a necháme alespoň 15 minut odležet. 




Žádné komentáře:

Okomentovat

Nedávno přidané

recentposts

Náhodné příspěvky

randomposts