Pesto je jedinečná směs, která má v kuchyni nespočet možných využití. Variací je navíc neuvěřitelně mnoho - nemusíte použít jen bazalku, ale třeba rajčata, koriandr, anebo stejně jako já tentokrát, ořechy. Získáte tak hladkou pastu, se kterou můžete doslova kouzlit. Připravíte s ním oběd, večeři nebo svačinu během pár minut a v lednici zalité olejem vydrží několik týdnů.
Suroviny:
- 1 lilek (cca 500 g)
- 100 g vlašských ořechů
- 1 stroužek česneku
- 100-150 ml olivového oleje
- 3 lžíce balsamica
- 3 lžíce strouhaného vegetariánského parmazánu
- 3 snítky tymiánu
- špetka chilli vloček
- sůl
- šťáva z 1/2 citronu
- 2 lžíce krájených sušených rajčat v oleji
- 200 g fety
- 500 g těstovin
Lilek nakrájíme zhruba na centimetrová kolečka, z obou stran osolíme a půl hodiny necháme vypotit. Poté je osušíme papírovou utěrkou, dáme na plech vyložený pečícím papírem, posypeme čerstvě mletým pepřem, solí, zakápneme olivovým olejem a dáme buďto na gril a grilujeme zhruba 8-10 minut z každé strany, nebo do trouby na program gril (stupeň 2) a pečeme zhruba 15 minut z každé strany. Po vytažení lilek necháme vychladnout a následně ho nakrájíme na kostičky.
Do menšího mixéru dáme ořechy, česnek, tymián, chilli, sůl a několika pulsy rozdrtíme. Poté přidáme olej, balsamico, parmazán a rozmixujeme do požadované konzistence.
Žádné komentáře:
Okomentovat