Dnes je quiche považován za klasický recept francouzské kuchyně, samotné slovo quiche však údajně vzniklo zkomolením německého označení pro koláč – Kuchen. Jisté ale je, že Francouzi slané koláče dovedli k dokonalosti a právem je řadí mezi fenomény své kuchyně. Pokud jste již někdy zkoušeli tradiční variantu - quiche lorraine, jistě víte, že smetanou, vejci a sýrem se v něm rozhodně nešetří. Takže pro lidi konzumující výhradně rostlinou stravu je většinou tak trochu tabu. I když ne docela úplně. Vyzkoušela jsem všechny živočišné suroviny nahradit za čistě rostlinné a voila la - můj první veganský kiš byl na světě a rozhodně stál přinejmenším za ochutnání.
Suroviny:
- 1 křehké těsto
- 1 balení ochuceného tofu (s řasou, bazalkou, chilli...cca 180 g)
- 100 g slunečnicových semínek
- 200 - 250 ml mléka/vody
- 3 lžíce oleje z vlašských ořechů
- 2 lžíce olivového oleje
- 2 lžíce lahůdkového droždí
- 2 lžíce citronové šťávy
- 2 lžičky sušeného česneku
- 1 lžička provensálského koření
- sůl, pepř
- 4-5 fíků
- hrst vlašských ořechů
- 2 lžíce olivového oleje
- 1 lžíce medu
- tymián
- sůl
Troubu rozehřejeme na 180°C. Formu na koláč vyložíme pečícím papírem, přesuneme do ní těsto a propícháme ho místy vidličkou. Tofu a semínka dáme do mixéru, zalijeme tekutinou a rozmixujeme dohladka. Přidáme oba oleje, droždí, šťávu z citronu, koření, dle chuti sůl a pepř a opět promixujeme. Tuto náplň nalijeme na těsto, navrch poklademe fíky nakrájené na půlcentimetrové plátky a posypeme nasekanými vlašskými ořechy a lístečky tymiánu. Případné přečnívající okraje těsta přehneme přes náplň a celý koláč potřeme olivovým olejem prošlehaným s medem a špetkou soli. Dáme to trouby a pečeme zhruba 30 minut.
Žádné komentáře:
Okomentovat