Na začátek vám dám jednu dobrou radu. Pro dokonalý, ať už řepný, či jakýkoliv jiný zeleninový burger, existuje jednoduché kouzlo - pečení. Neexistuje žádná jiná metoda přípravy, která tak dokonale zvýrazní a dostane ze zeleniny tolik chuti, jako právě pečení. Zkuste si tedy připravit výborný burger z červené řepy, při němž si na maso ani nevzpomenete.
Suroviny:
- 2 menší bulvy červené řepy
- 50 g quinoy
- 1 lžíce lněného semínka
- 50 g jemných ovesných vloček
- 75 g strouhanky
- 2 lžíce barbecue omáčky (1 lžíce hořčice + 1 lžíce chilli omáčky)
- 1 lžička uzené papriky
- sůl, pepř
Cibulová marmeláda
- 200 g červené cibule
- 1 lžíce třtinového cukru
- špetka tymiánu
- 1 bobkový list
- 100 ml červeného vína
- 1 lžíce balsamica
- sůl, pepř
+
- tofunéza/bílý jogurt (osolený + pár kapek citronové šťávy)
- rukola
- pevnější avokádo
Řepu důkladně vydrhneme kartáčkem, propícháme vidličkou, posolíme, potřeme olejem a dáme péct zhruba na 45 minut při 200°C. Quinou zalijeme 100 ml vody, osolíme a zvolna vaříme, dokud se všechna voda nevsákne. Lněné semínko rozemeleme nebo podrtíme v hmoždíři, přidáme 4 lžíce vody a necháme nabobtnat.
Po upečení řepu oloupeme, polovinu nastrouháme na jemno a polovinu na hrubo. Přidáme uvařenou quinou, nabobtnané lněné semínko a zbytek uvedených surovin. Důkladně promícháme a ze vzniklé směsi tvarujeme karbanátky o velikosti vybraných housek. Ty poklademe na plech s pečícím papírem, zakápneme olejem a pečeme 45 minut při 180°C. V polovině doby karbanátky otočíme.
V průběhu pečení oloupeme cibuli a nakrájíme ji na půlkolečka. V pánvi rozehřejeme olej a cibuli na něm nejprve zprudka opečeme. Přidáme cukr a necháme ho zkramelizovat. Poté ztlumíme výkon, přidáme tymián, bobkový list a zlehka dusíme zhruba 30 minut. Cibuli pak podlijeme vínem a balsamicem, osolíme, opět přidáme na výkonu a téměř veškerou tekutinu necháme odpařit.
Housky na burger rozpůlíme a řeznými plochami na sucho opečeme nebo ogrilujeme. Spodní část potřeme tofunézou/jogurtem, poklademe rukolou, na kterou uložíme řepný karbanátek. Následuje cibulová marmeláda, avokádo pokrájené na kousky a na závěr druhá polovina housky.
Žádné komentáře:
Okomentovat