Zeleninová paella

Lehká, svěží, jednoduchá, plná zeleniny a olivového oleje. Přesně taková je paella. Vedle italských špaget a řecké musaky patří mezi nejoblíbenější středomořská jídla. Na její přípravu nepotřebujete žádné zvláštní náčiní a použijete jen jednu pánev. Tohle španělské "rizoto" prý vzniklo tak, že zemědělci pracující na polích v okolí Valencie si – aby ušetřili čas i námahu – připravovali oběd na velké mělké pánvi nad otevřeným ohněm. Rýže byla levná a byl jí dostatek, sezonní zeleniny jakbysmet.
Recept je převzatý z momentálně tolik vyhledávané kuchařky Lahodně s Ellou každý den, ovšem u většiny surovin jsem upravila množství, protože to původní bychom doma jedli týden :)


Suroviny:
  • 2 červené papriky
  • 200 g žampionů
  • 200 g mraženého hrášku
  • 150 g mražených zelených fazolek
  • 2 citrony
  • 4 stroužky česneku
  • 3 lžičky mleté papriky
  • 1 lžička cayenského pepře
  • olivový olej
  • 200 g cherry rajčátek
  • 1 lžička šafránu
  • 400 g kulatozrnné rýže
  • 400 ml kokosového mléka
  • 600 ml vody
  • sůl

Papriku zbavíme semínek a nakrájíme na proužky, žampiony na tlustší plátky. Hrášek a fazolky propláchneme studenou vodou. Veškerou zeleninu dáme do rozpálené hluboké pánve s olivovým olejem, přidáme šťávu z jednoho citronu, prolisovaný česnek, pepř, mletou papriku a sůl. Necháme restovat zhruba 5 minut. Mezitím nakrájíme rajčátka na třetiny a následně spolu s šafránem a rýží přidáme do pánve. Dobře promícháme, aby se rýže obalila olejem a poté podlijeme kokosovým mlékem a vodou. Dle chuti ještě přisolíme. Ztlumíme výkon a necháme pozvolna vařit asi 45 minut, přičemž pokrm příliš často nemícháme, stačí jednou za čtvrt hodiny. 


Žádné komentáře:

Okomentovat

Nedávno přidané

recentposts

Náhodné příspěvky

randomposts