Koprovka patří mezi takové české omáčkové stálice. Ve variantě s knedlíkem či brambory a vejcem ji téměř můžeme pasovat na národní vegetariánské jídlo. Čechy dělí na dvě poloviny: jedni koprovku milují, jiní odmítají.
Suroviny:
- 1 větší cibule
- 250 g petržele
- 100 g brambor
- 100 g jáhel
- 500 ml rostlinného mléka
- 500 ml zeleninového vývaru
- svazek kopru
- 2 lžíce umeoctu
- sůl, pepř
- brambory
- vařená vejce
Jáhly propláchneme studenou vodou a poté spaříme, klidně raději dvakrát. Cibuli, petržel a brambory oloupeme. Cibuli nakrájíme na půlměsíčky a necháme zesklovatět v hrnci na rozpáleném oleji (žádné zhnědnutí). Přidáme petržel nakrájenou na kostičky a brambory zhruba na dvakrát tak velké kousky. Vše zlehka orestujeme a přisypeme spařené jáhly. Promícháme a zalijeme mlékem a vodou. Osolíme, přivedeme k varu, ztlumíme výkon a pod poklicí vaříme do změknutí - cca 30 minut. Nezapomínejte pravidelně míchat a pokud je třeba, v průběhu varu přilijte ještě trochou tekutiny. Po uvaření omáčku necháme chvilku vychladnout a poté rozmixujeme dohladka - nejlépe v nějakém výkonnějším mixéru, ale můžete využít i tyčový, jenom pak omáčka nebude úplně hladká jako klasický bešamel. Při mixování můžete omáčku ještě naředit, podle toho, jakou chcete výslednou hustotu. Na závěr přidáme nasekaný kopr (už by se neměl vařit), ochutíme umeoctem, případně ještě několika kapkami citronové šťávy, osolíme a opepříme. Podáváme s čím je libo. U mě nikdy nezklame osvědčená klasika - vařené brambory a vajíčka :)
Žádné komentáře:
Okomentovat