Letos si jaro dává opravdu načas, nicméně medvědí česnek se snaží seč mu síly stačí :) Na kopřivu zatím nenarazíte ani tam, kde jsou touhle dobou již dávno venku, ale tenhle otužilec už dávno začal vystrkovat růžky. Dejte mu ještě tak 2 týdny a můžete vyrazit. Určitě se nevrátíte s prázdnou.
A jak jej využít? Medvědí česnek je nejlepší jíst za syrova. V kuchyni se ale dá použít všude, kde česnek setý. Nejlépe tam, kde vynikne jeho jemná a zároveň pikantní chuť. Jednou z jeho předností je, že tolik nezanechává charakteristickou česnekovou vůni a pachuť. Dává se často do pomazánek, salátů, polévek, másla, dělá se z něj „špenát“ a spousta dalších. Nejlepší je dávat ho pokrájený do již hotových pokrmů. Zachová si tak nejvíce prospěšných látek.
Suroviny:
- 200 g žervé
- 100 g čerstvého kozího sýru
- 3 lžíce sladké smetany
- 2 lžičky dijonské hořčice
- 2 lžičky olivového oleje
- 1 menší šalotka
- medvědí česnek (dle vlastního vědomí a svědomí)
- sůl
- pepř
- medvědí česnek a slunečnicová semínka
Žervé a kozí sýr rozmělníme pomocí vidličky. Přidáme smetanu, hořčici a olivový olej a dokonale promícháme. Pokud chcete mít pomazánku krásně nadýchanou, klidně v tuhle chvíli použijte ruční šlehač. Na závěr přidáme na jemno nasekanou šalotku a lístky medvědího česneku. Dle chuti osolíme, opepříme a necháme aspoň hodinku odležet v lednici.
Žádné komentáře:
Okomentovat