obrázek dostupný z: home-made.cz |
1.Pesto
Taková stálice, která nikdy nezklame a nikoho neurazí. Dá se tak uchovat opravdu velké množství a způsobů využití je nespočet. Nezapomeňte ale na to, že pokud chcete, aby vydrželo delší dobu, nesmíte do základu přidat parmazán. Pesto lze uchovat ve sklenici pod vrstvou oleje, nebo v krabičce v mrazáku, kde vydrží do aleluja.
2.Máslo
Bylinková másla jsou úžasná věc! Příprava je prakticky bez práce a výsledek vykouzlí z všedních jídel nezvyklý chuťový zážitek. Já máslo vždycky naplním do různých formiček, vyklopím, zabalím do alobalu a nechám v mrazáku. Pokud se vám nechce plácat s formičkami, můžete z másla vytvarovat silnější váleček, který pak nakrájíte na kolečka. Dobře fungují i silikonové formy na muffiny.
obrázek dostupný z fresh.iprima,cz |
3.Olej
Pokud rádi používáte ochucené oleje, není nic jednoduššího, než medvědí česnek nasekat, natlačit do lahve, zalít olejem a nechat 3 týdny macerovat. Jaký druh oleje použijete záleží jen na vás. Po vyluhování olej sceďte a uchovávejte v lahvi z tmavého skla, nebo na tmavém místě.
4.Mražení
Postup je stejný jako třeba u špenátu. Česnek omyjte, nechte okapat a nakrájejte na větší kousky. Ty dejte do sáčku, nebo v podstatě do čehokoliv a nechte zmrazit.
5.Konzervace
Jednoduše - pomocí obyčejné kuchyňské soli. Tu používáme v množství 20% váhy medvědího česneku. Lístky česneku pokrájíme na menší kousky, v misce promícháme se solí a natlačíme do uzavíratelných skleniček. Pro jistotu povrch ještě zasypeme vrstvou soli. Sklenici uzavřeme a v lednici uchováváme klidně do příštího jara. Vydrží i ve spížce, či na jiném, ale chladném místě. Před dalším použití česnek vždycky propláchneme vodou, abychom se zbavili přebytečné soli.
obrázek dostupný z: potravinovezahrady,cz |
Žádné komentáře:
Okomentovat