Falafel z červené čočky v pitě

Falafel je jídlo typické pro Egypt a země Blízkého východu. Tradičně se dělá z cizrny, tu jsem bohužel doma neměla, tak jsem zkusila variantu z červené čočky a kuskusu. A i když nevím, co by mi na to řekli Arabové, ve finále toho vůbec nelituju.
Nejčastěji se servíruje právě s pita chlebem a různými jogurtovými dresinky (můžete zkusit jakékoliv), ale pokud chcete lehčí variantu, dejte si je jenom se salátem.
Suroviny na kuličky:

  • 250 g červené čočky
  • 100 g neochuceného kuskusu
  • 2 stroužky česneku
  • 1 vejce
  • 3 lžíce špaldové mouky
  • 2 lžíce hladké mouky
  • 2 lžíce rajčatového pyré (protlaku)
  • šťáva z půlky citronu
  • 1 lžička římského kmínu
  • 1 lžička koriandru
  • špetka chilli
  • sůl, pepř
Dresink:
  • 1 bílý jogurt (150 g)
  • kousek najemno nastrouhaného zázvoru (asi z 1 cm)
  • 2 lžičky citronové šťávy
  • 2 lžičky koriandru
+
  • 5-6 pita chlebů
  • rukola
  • mrkev
  • červená cibule
Začneme s dresinkem, který je nejjednodušší. Všechny suroviny totiž smícháme a dáme vychladit do ledničky. Mezitím připravíme falafel. Čočku uvaříme v mírně osolené vodě do změknutí (může být mírně převařená), kuskus uvaříme podle návodu na obale - některé se trochu liší, ale já kuskus promícháme s trochou olivového oleje, zaliju horkou vodou, trochu osolím a nechám vsáknout. Čočku s kuskusem promícháme, přidáme vajíčko, mouku, česnek, protlak, šťávu z citronu a všechno koření. Podle chuti ještě dosolíme. Ze směsi tvoříme kuličky, které smažíme v rozpáleném oleji dozlatova. Potom pita chlebům odřízneme ,,vršky'' a (mně se to nejlíp dělá rukou) v nich vytvoříme kapsy, které plníme zeleninou a falafelovými kuličkami. 

Žádné komentáře:

Okomentovat

Nedávno přidané

recentposts

Náhodné příspěvky

randomposts