Čínské tso z tofu

Nevím, jak jste na tom s asijskou kuchyní, ale já bych ji poslední dobou mohla vařit pořád. Tohle jídlo je v originálním receptu s kuřecím masem a nejčastěji na něj narazíte pod názvem 'General's Tso chicken.' Má se za to, že jej vymysleli tchajwanští emigranti (ale nejčastěji se s ním setkáte v čínských restauracích) v USA. Pojmenováno je po generálovi Zou Zong-tang, který potlačoval muslimské nepokoje a proto se u muslimů stal legendou především tím, že se používal jako strašák dětí (asi jako u nás bývalo pojď si proň ty polednice). Jídlo je mírně pikantní, na přípravu velmi jednoduché a hlavně poměrně nenáročné na ingredience, což u asijských pokrmů nebývá běžné.



Významná plus tofu:

  • uzené tofu nevzniká klasickým uzením kouřem nýbrž tzv. kapalným kouřem, který vzniká zkapalněním klasického kouře, ze kterého jsou potom odstraněny dehty a další škodlivé látky
  • vysoký obsah lehce stravitelných bílkovin
  • velmi kvalitní zdroj vápníku (2x více než kravské mléko), železa (6x více než špenát) a hořčíku
  • přirozeně snižuje hladinu cholesterolu
  • obsah fytoestrogenu, který u žen snižuje riziko rakoviny prsu či slouží jako prevence před osteoporózou

Suroviny:
  • 1 balení uzeného tofu
  • 2 lžíce kukuřičného škrobu
  • olej
  • 1/2 šálku vody
  • 2 lžíce třtinového cukru
  • 3 lžíce rýžového octa
  • 3 lžíce kvalitního kečupu
  • 2 lžíce sójové omáčky
  • 1 lžíce sezamového oleje
  • 1 lžička mletého zázvoru
  • jarní cibulka
  • špetka chilli
  • sůl
Tofu nakrájíme na kousky, obalíme ve škrobu a osmažíme na oleji. Omáčku připravíme jednoduše smícháním všech ingrediencí. Necháme přijít do varu a následně do ní vložíme osmažené tofu, ztlumíme výkon a asi 2 minuty povaříme. Podáváme s rýži posypané jarní cibulkou.

1 komentář:

  1. moc dobré! :) hlavně mě nadchlo tofu smažené v kukuřičném škrobu

    OdpovědětVymazat

Nedávno přidané

recentposts

Náhodné příspěvky

randomposts