Ratatouille je tradiční francouzský zeleninový pokrm. Dá se říct, že jde o jakousi podobu leča, teda bez vajec a uzeniny. A tak. U tohoto pokrmu jako takového mi vždycky něco scházelo. No a špagety jako jakýsi evergreen vařím velmi často, takže mi občas docházela inspirace, co se omáček a směsí týče. Takže už asi tušíte, co z toho plyne...
Významná plus lilku:
- vysoký obsah beta karotenu
- výrazně snižuje obsah cholesterolu v krvi
- rutin obsažený ve slupce brání lámavosti drobných krevních kapilár
- díky vysokému obsahu pektinů příznivě zlepšuje peristaltiku střeva
- antioxidační účinky – obsahuje látky, které likvidují nebezpečné volné radikály podporující vznik rakoviny
- 1 větší lilek
- 1 střední cuketa
- 1 velká cibule
- 2 stroužky česneku
- 1 žlutá paprika
- 3 střední rajčata
- 2 bobkové listy
- 1 lžička sušeného tymiánu
- pár lístků čerstvé bazalky
- sůl, pepř
- olivový olej
+ 500 g špaget
Lilek, cuketu, papriku a rajčata nakrájíme na přibližně stejné kousky
o velikosti asi 1 x 1 cm. V hlubší pánvi na kapce olivového oleje orestujeme lilek a cuketu dozlatova. Dáme stranou. Do stejné pánve dáme další olivový olej a na jemno nakrájenou cibuli, kterou necháme zeslovatět. Česnek rozmáčkneme čepelí nože a nasekáme, přidáme do pánve, asi minutu restujeme, pak přidáme rajčata, osolíme, opepříme, vhodíme bobkový list, podlijeme trochou vody a na mírném ohni dusíme asi hodinu. Pokud tento pokrm připravujeme mimo sezónu čerstvých rajčat přidáme asi 2 lžíce rajčatového protlaku. Těsně před koncem přidáme tymián a posekanou bazalku. Špagety uvaříme al dente, promícháme s ratatouille a zasypeme parmazánem.
o velikosti asi 1 x 1 cm. V hlubší pánvi na kapce olivového oleje orestujeme lilek a cuketu dozlatova. Dáme stranou. Do stejné pánve dáme další olivový olej a na jemno nakrájenou cibuli, kterou necháme zeslovatět. Česnek rozmáčkneme čepelí nože a nasekáme, přidáme do pánve, asi minutu restujeme, pak přidáme rajčata, osolíme, opepříme, vhodíme bobkový list, podlijeme trochou vody a na mírném ohni dusíme asi hodinu. Pokud tento pokrm připravujeme mimo sezónu čerstvých rajčat přidáme asi 2 lžíce rajčatového protlaku. Těsně před koncem přidáme tymián a posekanou bazalku. Špagety uvaříme al dente, promícháme s ratatouille a zasypeme parmazánem.
Žádné komentáře:
Okomentovat