Pečený seitanový guláš

Seitan neboli pšeničný lepek je poměrně cenná rostlinná bílkovina přítomna přirozeně v pšenici (cca 10%). Zatímco v běžných potravinách je spojení lepku se škrobem pro lidský trávící systém zatěžující, samostatný seitan je lehce stravitelný a velice výživný. V kombinaci se škrobem totiž v trávicím traktu putuje hluboko do střev, kde je nežádoucí. Naopak trávení čistého lepku začíná již v žaludku a konzumace seitanu je proto zdravotně bezproblémová. Pochopitelně s výjimkou osob na lepek alergických. 
Vyrábí se vyplavením škrobu z pšeničné mouky tak, že se opakovaně proplachuje větším množstvím vody. Po ukončení tohoto procesu zůstane lepková hmota, kterou lze dále zpracovat různými způsoby.
Ve východní Asii, ale i čím dál častěji v západní hemisféře je seitan alternativou k sójovým náhradám masa (tofu či sojové maso). Dobře připravený seitan se masu podobá víc než sojové produkty, a to především svou konzistencí. 



Suroviny:

  • 400 g seitanu
    • sušený česnek
    • uzená paprika
    • sladká paprika
    • drcený kmín
    • houbové koření
    • sójová omáčka
    • olej
    • sůl, pepř
  • 300 g hlívy ústřičné
  • 2 cibule
  • 2 stroužky česneku
  • 500 ml zeleninového vývaru
  • 4 bobkové listy
  • 5 kuliček nového koření
  • 1 lžíce škrobu

Ovesné nočky:
  • 100 g ovesných vloček
  • 1 rohlík
  • 2 lžíce zlatého lněného semínka
  • 100-150 ml mléka/vody
  • 1 lžíce lahůdkového droždí
  • snítka libečku
  • sůl

Seitan nakrájíme na kostičky, posypeme uvedeným kořením, zakápneme sójovou omáčkou, bohatě zalijeme olejem, osolíme, opepříme a necháme odležet, nejlépe přes noc. 
Troubu rozehřejeme na 200°C. Cibuli oloupeme a nakrájíme na půlkolečka. Česnek oloupeme stejně tak a nasekáme jej na drobno. Hlívu nakrájíme na proužky. Vše důkladně promícháme se seitanem a škrobem, přidáme bobkový list a nové koření, případně ještě i mletou papriku, zalijeme vývarem a rovnoměrně rozprostřeme na plech nebo pečící mísu vyloženou papírem na pečení. Vložíme do trouby a při 200°C pečeme zhruba hodinu. Během pečení asi po 15 minutách promícháváme.

Nočky:
Rohlík nakrájíme na kostičky, smícháme s ostatními surovinami a vše zalijeme tekutinou. Důkladně promícháme, zlehka rozmixujeme tyčovým mixérem a necháme odstát.
Poté přivedeme k varu větší množství vody. Lehce osolíme. Pomocí dvou lžiček tvarujeme z připravené směsi nočky, které vkládáme do vroucí vody. Jakmile vyplavou na hladinu, máme hotovo.


Žádné komentáře:

Okomentovat

Nedávno přidané

recentposts

Náhodné příspěvky

randomposts