Kopřivová polévka

Asi už se budu tak po stopadesáté opakovat, ale... v jednoduchosti je prostě krása! Počasí je momentálně takové, že vyjdete ven a musíte se usmívat. Jenom tak. Je to nádhera. Tak vyražte před obědem na procházku, natrhejte cestou pár mladých božsky vonících kopřiv a za 10 minut máte skvělou jarní kopřivovou polévku. A to se vyplatí - kopřivy totiž přímo přetékají vitaminy, minerály a chlorofylem a přispívají nejen k posílení imunity, ale též chrání před infekcemi po nekonečné zimě.



Suroviny:
  • 1 cibule
  • 200 g brambor
  • 750 - 1000 ml zeleninového vývaru
  • větvička libečku
  • 150 g mladých výhonků kopřiv
  • 75 - 100 ml smetany
  • sůl, pepř
  • pár kapek citronové šťávy
  • chlebové krutony/pohankové kroupy k podávání



Cibuli necháme zesklovatět na rozpáleném oleji. Poté přidáme na kostičky pokrájené brambory, krátce orestujeme a zalijeme vývarem. Přidáme libeček vcelku a vaříme, dokud nejsou brambory měkké. Mezitím kopřivy zbavíme tužších stonků, omyjeme, zbavíme případných nevítaných návštěvníků a pokrájíme na menší kousky. Po uvaření brambor vyjmeme z polévky libeček, přidáme kopřivy a krátce povaříme - čím delší doba varu, tím jemnější bude výsledná chuť, ale zároveň také méně prospěšných látek. Na závěr vše rozmixujeme ponorným mixérem, dle chuti osolíme, opepříme, zjemníme smetanou a doladíme několika kapkami citronové šťávy.



Žádné komentáře:

Okomentovat

Nedávno přidané

recentposts

Náhodné příspěvky

randomposts