Vegetariánský boršč

Ruský, ukrajinský, nebo polský? Který je ten zaručeně pravý, co do něj patří a co je naopak navíc? Podobných dohadů najdete a uslyšíte všude spoustu. Podle mě ale nejsou úplně na místě a každá rodina si boršč upraví podle sebe a přidá jen to, co všem chutná. Stejně tak vám já představuju tu moji oblíbenou verzi :) 


Suroviny:

  • 1 cibule
  • 2 stroužky česneku
  • 2 střední mrkve
  • 2 řapíky celeru
  • 1 střední červená řepa
  • 1 plechovka krájených rajčat
  • 2 bobkové listy
  • 1 celá skořice
  • 4 kuličky nového koření
  • 2 tobolky kardamomu
  • 1 l zeleninového vývaru
  • 1/4 menší hlávky bílého zelí
  • 1 větší brambora
  • 1-2 lžičky cukru
  • šťáva z 1/2 citronu
  • sůl, pepř

Cibuli oloupeme, nasekáme najemno a necháme ve větším hrnci zesklovatět. Mrkev a řepu také oloupeme a nakrájíme na kostičky, celer a česnek na plátky a všechno přihodíme k cibuli. Mírně ztlumíme výkon a zhruba 10 minut zeleninu restujeme.  Pak přilijeme rajčata, přidáme koření, necháme minutku probublávat a následně zalijeme vývarem. Brambory oškrábeme a nakrájíme na kostičky, zelí na proužky a oboje vhodíme do hrnce.Přidáme asi 1 lžičku soli a zvolna vaříme 30 minut, dokud není všechna zelenina měkká. Na závěr do polévky vymačkáme půlku citronu, dle chuti ocukrujeme, osolíme a opepříme. Podáváme se zakysanou smetanou a čerstvým koprem.


Žádné komentáře:

Okomentovat

Nedávno přidané

recentposts

Náhodné příspěvky

randomposts