Významná plus kysaného zelí:
- cenný zdroj vitamínů (C, K, B) a řady minerálů (draslík, hořčík, vápník, železo)
- vysoký obsah vlákniny - působí preventivně proti zácpě a pomáhá čistit střeva
- obsahuje bakterie mléčného kvašení (Lactobacillus, Pediococcus) - probiotické kultury, které chrání a obnovují střevní mikroflóru
- působí antibakteriálně, detoxikačně a pomáhá celkově oslabenému organismu
- 1 cibule
- 1 balení uzeného tofu
- 1 větší brambora
- 1,5 l zeleninového vývaru
- 300 g kysaného zelí
- hrst sušených hub
- 1 lžička sladké mleté papriky
- 1/2 lžičky uzené papriky
- 1 lžička kmínu
- 3 bobkové listy
- 5 kuliček nového koření
- 100 g zakysané smetany
- 1 lžíce hladké hladké mouky
- sůl, pepř
- olej
Houby spaříme vroucí vodou a necháme nasáknout. Cibuli oloupeme a najemno nakrájíme, Osmažíme ji na trošce oleje, následně přidáme kostičky tofu a osmažíme dozlatova. Pak ho zasypeme veškerým kořením, které necháme rozvonět, přidáme mouku, důkladně promícháme a zalijeme vývarem. Vložíme pokrájené kysané zelí, scezené houby a vaříme, dokud brambory nezměknou. Poté vmícháme zakysanou smetanu, osolíme,opepříme, ještě chvilku necháme prohřát a podáváme,
No, podobnou si s babi vaříme, ale bez tofu a tu smetanu zakysanou :)
OdpovědětVymazat