Křehké celozrnné těsto:
- 200 g celozrnné pšeničné mouky (nebo špaldové)
- špetka soli
- 120 g studeného másla
- 1 žloutek
- 2 lžíce ledové vody
Náplň:
Troubu rozehřejeme na 180°C. V míse smícháme mouku se špetkou soli, přidáme kousky másla a zpracujeme v drobenku. Přidáme vejce smícháme s vodou a vytvoříme kompaktní těsto, které necháme 30 minut uležet v lednici.
Cibuli oloupeme a nakrájíme na měsíčky. V hrnci rozpálíme olej, na němž cibuli necháme 5 minut zprudka restovat, poté výkon snížíme na minimum a cibuli necháme nejméně hodinu karamelizovat. Pozor, je potřeba co chvíli promíchat, aby se cibule nepřipálila. Mezitím dýni očistíme a nakrájíme na menší kostičky, které pokapeme olivovým olejem, osolíme, opepříme a dáme péct do vyhřáté trouby na 30 minut, dokud není dýně měkká. Těsto rozválíme na placku a vložíme do pečícím papírem vyložené koláčové formy. Na těsto poklademe cibuli, přidáme nasekané lístky šalvěje, posypeme zhruba polovinou nastrouhaného sýru a dýní. Vejce rozšleháme ve smetaně, osolíme, opepříme a nalijeme na koláč. Nakonec vše posypeme zbytkem sýra a pečeme opět při 180°C, dokud okraje a sýr nezezlátnou. Necháme mírně vychladnout a podáváme.
Žádné komentáře:
Okomentovat