Nom nom. Chia jsou úžasná věc. Jak říká moje maminka, vypadají mírně jako žabí vajíčka, ale žádnou výraznou chutí neoplývají, takže chuťové kombinace jsou čistě jenom na vás. Semínka chia, neboli také semínka běžců, jsou velmi oblíbená pro svou výživnou hodnotu. Jedná se o drobná semínka šalvěje hispánské, která mají ohromné hydrofilní vlastnosti. Dokáží navázat tolik vody, že zvětší svůj objem až 12x. Díky nim je tělo zevnitř skvěle hydratováno, což má příznivý vliv na jakoukoliv fyzickou zátěž. Navíc je řada veganů či vegetariánů používá jako pojidlo místo vajec. Tak proč je taky nevyzkoušet?
Významná plus hroznů:
- velké množství vitamínů skupiny B (6, 1, 2, 3) než většina ostatního ovoce
- jsou bohaté na draslík, vápník i hořčík
- významný obsah (1%) rozpustné vlákniny pektinu
- slupka obsahuje anthokyaniny - působí jako antioxidanty, které brání vzniku ischemické choroby srdeční
- dodávají energii buňkám a zlepšují zdraví arterií, především těch, které vyživují srdce
- schopnost rozšířit cévy, zlepšit proudění krve bez vytváření sraženin a zabraňovat ukládání cholesterolu na stěnách arterií
Chia jogurt:
- 3/4 hrnku kokosového mléka
- 2 lžíce chia semínek
- 1 lžíce medu
- 1 lžíce sušeného kokosu
- šťáva z 1/2 citronu
- pár kapek rumu nebo rumového aroma
+ střední hrozen
+ hrst ořechů a 1 lžíce třtinového cukru
Kokosové mléko smícháme se semínky, medem a necháme, nejlépe přes noc, uležet. Pokud se Vám stane, že se v plechovce oddělí od mléka tuk, musíte jej metličkou rozšlehat, aby se obě konzistence opět spojily. Druhý den do jogurtu přimícháme kokos, citronovou šťávu a rum dle chuti. Ořechy nejdříve nasucho opražíme na pánvi a poté je posypeme cukrem, který necháme dokonale rozpustit a nabalit na ořechy. Chia jogurt podáváme s přepůlenými hrozny a posypaný karamelizovanými ořechy,
Žádné komentáře:
Okomentovat