Risotto tak, risotto onak. Receptů na jeho přípravu jsou tisíce, ale všechny mi přijdou tak nějak na jedno brdo. Tak zkouším různé obměny a kombinace a ne úplně vždy to teda stojí za to. Ale. Jednou jsem zjistila, že mám doma mírný nadbytek jáhel a potřebovala se jich zbavit. A pórkové jáhlotto bylo na světě. Ovšem velmi doporučuju konzumovat tento pokrm hned za tepla. Po chvíli vám z toho vznikne podivná kaše, která je sice chuťově stále stejná, ovšem estetický zážitek klesá na nulu.
Významná plus jáhel:
- vysoký obsah bílkovin a sacharidů, které se v těle uvolňují postupně a díky tomu jsou schopné tělu dodávat energii delší dobu
- z hlediska obsahu minerálů jsou výrazně bohatší než většina obilnin
- nemalý obsah křemíku pro silné a zdravé vlasy, nehty, zuby a pokožku
- dále také obsažený lecitin, který reguluje úroveň cholesterolu v krvi, snižuje tlak a zlepšuje paměť
- příznivě působí na horní cesty dýchací, tudíž bychom je měli konzumovat převážně v zimních měsících
- 2 lžíce másla
- 1 šalotka
- 2 stroužky česneku
- 2 snítky tymiánu
- 1 velký pórek
- 300 g jáhel
- 200 ml suchého bílého vína
- zeleninový vývar
- 70 g strouhaného Grana padano/Gran Moravia
- 4 vejce
- ocet
- sůl, pepř
- slunečnicová semínka
V hrnci rozpustíme máslo a necháme na něm zesklovatět na jemno posekanou šalotku. Poté přidáme plátky česneku, necháme rozvonět a přidáme i na kolečka pokrájený pórek. Nakonec vhodíme tymián a vše necháme asi 5 minut restovat. Jáhly zprvu spaříme, abychom je zbavili mírné hořkosti, Pak je vsypeme do hrnce, důkladně promícháme, aby se jednotlivé kuličky obalily tukem a podlijeme bílým vínem, které necháme kompletně odpařit. Následně jáhly zalijeme naběračkou vývaru a tekutinu opět necháme všechnu vstřebat. Tento postup opakujeme pořád dokola, dokud nejsou jáhly měkké, což trvá přibližně 35 minut. Po změknutí jáhly promícháme s parmazánem a zjemníme kouskem másla. Dle chuti osolíme a opepříme. Podáváme s nasucho opraženými slunečnicovými semínky a ztraceným vejce. Postup, jak připravit ztracená vejce najdete tady. Pro začátečníky doporučuji dělat vajíčka po jednom.
Žádné komentáře:
Okomentovat