Upřímně, tohle je záležitost, na kterou má chuť jednou za čas. Pak si na ni zase dlouhou dobu ani nevzpomenu. Možná proto, že moje rodina nemá cizrnu příliš v lásce a já nikdy neodhadnu to správné množství, takže jím tortilly ještě další tři dny... Ten první jsem z nich nadšená, druhý si dám ráda, ale ten třetí už je to spíš z donucení. Takže pokud si plánujete tuhle dobrotu dělat jenom pro sebe, použijte zhruba třetinu uvedených surovin. A zkuste nevynechat černou sůl, není to nijak extrémně drahá záležitost a chutná úplně jinak než klasická.
Suroviny:
- 6 středních celozrnných tortill
- 480 g sterilované cizrny (nebo 200 g v syrovém stavu)
- 60 g slunečnicových semínek
- 1 větší mrkev
- 2 stonky řapíkatého celeru
- 1 šalotka
- 3 kyselé okurky
- 100 g majonézy
- 120 g bílého jogurtu
- 1 vrchovatá lžíce lahůdkového droždí
- pepř, černá sůl
Cizrnu slijeme a mačkadlem na brambory lehce
rozmačkáme. Ne úplně na kaši, ale tak, aby pár kuliček zůstalo neporušeno. Semínka nožem nasekáme na drobnější kousky a přidáme k cizrně. Mrkev a cibuli oloupeme a spolu s celerem nakrájíme na větší kusy, které dáme do mixéru a necháme projet několika pulzy. Zelenina opět nesmí být úplně na kaši. Okurky nakrájíme na malé kousky a spolu se zeleninou přidáme opět k cizrně. Vše důkladně promícháme s majonézou, jogurtem a droždím. Dochutíme pepřem a černou solí.
rozmačkáme. Ne úplně na kaši, ale tak, aby pár kuliček zůstalo neporušeno. Semínka nožem nasekáme na drobnější kousky a přidáme k cizrně. Mrkev a cibuli oloupeme a spolu s celerem nakrájíme na větší kusy, které dáme do mixéru a necháme projet několika pulzy. Zelenina opět nesmí být úplně na kaši. Okurky nakrájíme na malé kousky a spolu se zeleninou přidáme opět k cizrně. Vše důkladně promícháme s majonézou, jogurtem a droždím. Dochutíme pepřem a černou solí.
Žádné komentáře:
Okomentovat