Vidíte tu krásu? Skoro jako v ráji. Asi. Každopádně jsem moc ráda, že žiju tam, kde žiju a můžu si tuhle nádheru natrhat jen tak v lese a neplatit nestydaté peníze na trzích. Česnek sice roste jen pár týdnů v roce, ale momentálně máte pořád čas, byla jsem na něm minulý týden a byl ještě docela malinký, takže plánuji ještě pár dalších nájezdů. A co se receptů týče, úplně nejlepší je jíst tuhle rostlinku za syrova, to znamená třeba ve formě pesta, v pomazánce nebo jako sypání na chleba. Pokud se ho ale nemůžete nabažit, zkuste ho i do teplé kuchyně, docela mu to tam sluší. Pokud byste měli problém s jeho výraznější chutí, zkuste kombinaci s kopřivami, ale stejně dobře bude fungovat i špenát.
obrázek přejatý z botany.cz
Šišky:
- 600 g brambor
- 150 g jemné celozrnné mouky
- 150 g hrubé mouky
- 50 g škrobu
- 1 vejce
- sůl
Medvědí česnek:
- 2 šalotky
- 100 g slunečnicových semínek
- 3 větší hrsti medvědího česneku
- 2 velké lžíce mascarpone
- sůl, pepř
Brambory uvaříme ve slupce doměkka. Necháme vychladnout a poté je oloupeme a rozmačkáme mačkadlem na brambory.Přidáme mouku, škrob vejce i sůl a zpracujeme v hladké těsto, které necháme asi půl hodiny odpočinout v lednici. Poté ho rozdělíme na menší části, ze kterých vyválíme válečky, ty rozdělíme na stejně velké kousky a tvarujeme z nich šišky. Vaříme v mírně osolené vroucí vodě - až vyplavou necháme je ještě zhruba 3 minuty povařit a vytahujeme děrovanou naběračkou. Šalotku oloupeme, nakrájíme na drobno a v hluboké pánvi zpěníme na oleji. Přidáme dýňová semínka a orestujeme je dozlatova. Následně přidáme medvědí česnek lehce posekaný a necháme ho zvadnout. Osolíme, opepříme a přidáme mascarpone. Na závěr do pánve přidáme uvařené, okapané šišky a vše důkladně, ale opatrně spojíme dohromady.
Tip: Pokud se vám do přípravy šišek nechce, nebo máte míň času, nahraďte je koupenými gnocchi.
Tip: Pokud se vám do přípravy šišek nechce, nebo máte míň času, nahraďte je koupenými gnocchi.
Žádné komentáře:
Okomentovat