Plnohodnotný oběd ze samých jednoduchých věcí a dostupných ingrediencí. Protože i já mám období, kdy se mi vůbec nechce nakupovat, natož pak tvořit nějak složitá jídla. Směs na bochánky se dá navíc snadno zmrazit a později znovu použít. Polenta je uvařená za 5 minut a krájená rajčata se u nás doma vždycky najdou.
- 500 g brambor
- 500 g květáku (menší hlávka)
- 100 g celozrnné špaldové mouky
- špetka muškátového oříšku
- špetka mletého kmínu
- sůl, pepř
Polentové trojhránky:
- 1 menší cibule
- 3 stroužky česneku
- 150 g instantní polenty
- 350 ml zeleninového vývaru
- 1 lžička sušené bazalky
- sůl, pepř
Rajčatová omáčka:
- 1 cibule
- 1 lžíce třtinového cukru
- 1 plechovka drcených rajčat
- 1 malý rajský protlak
- 1 lžička sušeného oregana
- sůl, pepř
Nejprve brambory uvaříme ve slupce a necháme vychladnout. Mezitím nakrájíme na jemno oloupanou cibuli, kterou v hrnci restujeme na rozpáleném oleji dozlatova. Přidáme k ní rozmačkaný česnek a ještě minutku smažíme. Pak vše podlijeme vývarem a přivedeme k varu. Osolíme, opepříme, přidáme bazalku a za stálého míchání vsypeme polentu. Snížíme plamen a pořádně mícháme, dokud nevznikne opravdu hustá kaše, která se začne odlepovat od stěn hrnce. Tu pak rozetřeme na pekáček (20x30) lehce potřený olivovým olejem a necháme alespoň hodinu v chladu pořádně ztuhnout. Poté ji nakrájíme na trojhránky, hranolky, nebo co vám vyhovuje, dáme na plech s pečícím papírem a pečeme při 200°C zhruba hodinu.
Teď se vrátíme k bramborám, které oloupeme a spolu s květákem (syrovým) nastrouháme na hrubém struhadle. Přidáme mouku, kmín, nastrouháme muškátový oříšek, osolíme a opepříme. Ze směsi tvoříme menší bochánky, které klademe na plech vyložený pečícím papírem a dáme péct do trouby rozehřáté na 200°C asi na 45 minut.
Když se všechno peče, oloupeme si ještě jednu cibuli, kterou zesklovatíme na pánvi s olejem. Pak ji posypeme cukrem a necháme zkaramelizovat. Na konec vše už jen zalijeme rajčaty a protlakem, osolíme, opepříme, přidáme oregáno a necháme ještě chvilku provařit.
Žádné komentáře:
Okomentovat