Květákové bochánky s polentou a rajčatovou omáčkou

Plnohodnotný oběd ze samých jednoduchých věcí a dostupných ingrediencí. Protože i já mám období, kdy se mi vůbec nechce nakupovat, natož pak tvořit nějak složitá jídla. Směs na bochánky se dá navíc snadno zmrazit a později znovu použít. Polenta je uvařená za 5 minut a krájená rajčata se u nás doma vždycky najdou. 


Bochánky:
  • 500 g brambor
  • 500 g květáku (menší hlávka)
  • 100 g celozrnné špaldové mouky
  • špetka muškátového oříšku
  • špetka mletého kmínu
  • sůl, pepř

Polentové trojhránky:

  • 1 menší cibule
  • 3 stroužky česneku
  • 150 g instantní polenty
  • 350 ml zeleninového vývaru
  • 1 lžička sušené bazalky
  • sůl, pepř

Rajčatová omáčka:
  • 1 cibule
  • 1 lžíce třtinového cukru
  • 1 plechovka drcených rajčat
  • 1 malý rajský protlak
  • 1 lžička sušeného oregana 
  • sůl, pepř

Nejprve brambory uvaříme ve slupce a necháme vychladnout. Mezitím nakrájíme na jemno oloupanou cibuli, kterou v hrnci  restujeme na rozpáleném oleji dozlatova. Přidáme k ní rozmačkaný česnek a ještě minutku smažíme. Pak vše podlijeme vývarem a přivedeme k varu. Osolíme, opepříme, přidáme bazalku a za stálého míchání vsypeme polentu. Snížíme plamen a pořádně mícháme, dokud nevznikne opravdu hustá kaše, která se začne odlepovat od stěn hrnce. Tu pak rozetřeme na pekáček (20x30) lehce potřený olivovým olejem a necháme alespoň hodinu v chladu pořádně ztuhnout. Poté ji nakrájíme na trojhránky, hranolky, nebo co vám vyhovuje, dáme na plech s pečícím papírem a pečeme při 200°C zhruba hodinu.
Teď se vrátíme k bramborám, které oloupeme a spolu s květákem (syrovým) nastrouháme na hrubém struhadle. Přidáme mouku, kmín, nastrouháme muškátový oříšek, osolíme a opepříme. Ze směsi tvoříme menší bochánky, které klademe na plech vyložený pečícím papírem a dáme péct do trouby rozehřáté na 200°C asi na 45 minut. 
Když se všechno peče, oloupeme si ještě jednu cibuli, kterou zesklovatíme na pánvi s olejem. Pak ji posypeme cukrem a necháme zkaramelizovat. Na konec vše už jen zalijeme rajčaty a protlakem, osolíme, opepříme, přidáme oregáno a necháme ještě chvilku provařit.



Žádné komentáře:

Okomentovat

Nedávno přidané

recentposts

Náhodné příspěvky

randomposts