Houbový kuba



Tenhle výborný a přitom tolik jednoduchý staročeský recept by na vánočním stole rozhodně neměl chybět. Někde se můžete dočíst, že pro přípravu je nezbytně nutné vepřové sádlo, ovšem já používám máslo a myslím, že kouzlu tohoto jídla tím příliš neubírám. Stejně tak ho nemusíte připravovat striktně jen na Vánoce. Naopak, čerstvě nasbírané houby dokážou vykouzlit opravdu nenapodobitelnou chuť. Přidáte-li ještě snítku čerstvé majoránky, i obyčejné jídlo z krup zapůsobí neobyčejným dojmem.



Suroviny:
  • 400 g středně velkých krup
  • 60 g sušených hub
  • 100 g rostlinného másla + 50 g na zapékání
  • 2 velké cibule
  • 5 větších stroužků česneku
  • hrst majoránky
  • špetka kmínu
  • sůl, pepř

Kroupy i houby zvlášť přes namočíme. Poté kroupy slijeme a uvaříme v čerstvé, osolené vodě doměkka. Troubu rozehřejeme na 180°C. Cibuli oloupeme, nakrájíme na hrubo a na rozpuštěném másle necháme zezlátnout. Přidáme zcezené a vymačkané houby, špetku kmínu a zhruba 5 minut podusíme. Na závěr přidáme rozmačkaný česnek, majoránku, sůl a pepř a přimícháme uvařené kroupy. Vše předěláme do máslem lehce vymazaného pekáčku, dáme do vyhřáté trouby a necháme 20 minut zapéct při 200°C.

Tip: Vyzkoušejte i zdravější variantu, kdy místo krup použijete 
pohanku. Výsledek je neméně zajímavý, nicméně počítejte s výraznější chutí pohanky, která nemusí všem vyhovovat.

Žádné komentáře:

Okomentovat

Nedávno přidané

recentposts

Náhodné příspěvky

randomposts