Pečené langoše s domácím kečupem

Langoše sice nepatří mezi to nejzdravější, co si můžete doma připravit, ale na druhou stranu znám jen opravdu málo lidí, co jim dokážou odolat. Možná jste už zaznamenali, že u spousty jídel se snažím jejich originální, často ne příliš zdravou verzi, nějakým způsobem odlehčit. Někdy úspěšně, někdy možná s menším či větším neúspěchem. U tohoto receptu byl můj plán jasný. Dát si langoše a nepoužít při tom litry oleje. A výsledek? Podle mě celkem obstojný. Jen doporučuju sníst langoše ještě za tepla, což ovšem u nás nebyl příliš velký problém.


Suroviny (6 ks):
  • 200 g celozrnné mouky
  • 250 g hladké mouky
  • 1 lžička soli
  • 1 balení (10 g) sušeného droždí
  • 3 lžíce oleje
  • 250 ml perlivé vody

Obě mouky prosejeme do mísy, přidáme sůl, droždí a promícháme. Přidáme olej a postupně přiléváme vodu. Těsto důkladně prohněteme, což zabere zhruba 15 minut. Pokud máte robota, máte vyhráno. Až skončíte, těsto by se nemělo lepit a mělo by pěkně držet tvar. Podle potřeby přidejte mouku, nebo naopak vodu, přece
jenom není mouka jako mouka. Těsto přikryjte utěrkou a nechejte hodinu nakynout. Následně ho rozdělte na 6 stejných dílů, ze kterých vytvarujete placky o tloušťce 0,5 cm, které přendejte na plech a nechte ještě 15 minut nakynout. Troubu předehřejte na 220°C. Nakynuté langoše potřete na povrchu troškou oleje a pečte zhruba 10 minut, doku nenaběhnou a lehce nezezlátnou. 


Kečup:

  • 2 kg rajčat
  • 250 g zelených jablek
  • 250 g cibule
  • 1 lžíce soli
  • 125 ml kvasného (lihového) octa
  • 1 lžíce sladké papriky
  • 1 lžička cayenského pepře
  • 5 hřebíčků
  • 5 kuliček nového koření
  • 5 kuliček černého pepře
  • 150 g cukru

Rajčata a jablka (neoloupaná) omyjeme, cibuli zbavíme slupky a vše nakrájíme na kostičky, které dáme do většího hrnce. Přidáme všechny ostatní ingredience kromě cukru a rozvaříme (1-1,5 hod). Pak vylovíme koření, přidáme cukr a rozmixujeme dohladka. Podle potřeby ještě vaříme, dokud nezískáme požadovanou hustotu (hodně záleží na druhu použitých rajčat, vhodnější jsou pevná a málo šťavnatá). Na závěr kečup přepasírujeme a plníme do zavařovacích sklenic. Sterilujeme půl hodiny při 80°C.

Tip: Pokud zrovna není sezóna rajčat, klidně použijte ta v konzervě a kečup udělejte například z polovičního množství suroviny.


2 komentáře:

  1. Vypadají fantasticky, skoro už jako pita chleba, který mimochodem taky miluju. Jinak děkuji za tento recept na langoše, určitě je takto zkusím udělat, ráda zkouším nové věci.

    OdpovědětVymazat
  2. Nemáte za co ☺ A určitě dejte vědět, jak dopadly ✊😊

    OdpovědětVymazat

Nedávno přidané

recentposts

Náhodné příspěvky

randomposts