I když koláč...no prostě zapečená zelenina v koláčové formě. Moc atribututů z klasického koláče tu pravda nenajdete. Přesto ale tento recept vřele doporučuju. Já si ho třeba dopřávám hlavně v zimě, kdy moje chuťové buňky míjí syrovou zeleninu, pokud možno, co největším obloukem. A tak vždycky hledám nejrůznější formy, jak ji spořádat v tepelně upravené formě. A tohle fakt můžu.
Suroviny:
- 3 střední brambory
- 3 menší cukety
- 3 velké mrkve
- 4 vejce
- 150 ml mléka
- 100 g mouky
- 1 lžička dijonské hořčice
- snítka rozmarýnu
- několik větviček tymiánu
- 1 lžička soli
- čerstvě mletý pepř
- 100 g pecorina
Troubu rozehřejeme na 180 °C. Mrkev
a brambory oškrábeme, spolu s cuketou je nastrouháme na tenké plátky a vše promícháme ve větší míse. V jiné misce rozšleháme vejce, vlijeme mléko, přisypeme mouku a důkladně promícháme. Přidáme nasekané bylinky, hořčici, sůl a pepř. Vaječnou směs přilijeme k zelenině a důkladně promícháme. Půlku vlijeme do dortové formy vyložené pečícím papírem, posypeme nastrouhaným pecorinem a navrstvíme druhoupolovinu směsi. Přikryjeme alobalem a při 180°C pečeme 1 hodinu. Poté alobal sundáme a pečeme zhruba dalších 30 minut, případně dozlatova.
Žádné komentáře:
Okomentovat