Osvěžující, barevné a zábavné. Tak jednoduše se dají popsat jarní závitky. Recept na ně je neskutečně tvarovatelný a velmi snadno se přizpůsobí přísadám, které máte rádi nebo jsou po ruce. Vyzkoušela jsem jejich pečenou i smaženou variantu a rozhodně nemůžu jednoznačtě určit, která z nich je lepší. Vyzkoušejte sami. A pokud se rozhodujete neradi, nemusíte je ostatně tepleně upravovat vůbec :)
Suroviny (10 ks):
- 50 g tenkých rýžových nudlí
- 100 g bílého zelí (1/4 menší hlávky)
- 100 g mrkve
- 100 g sójových výhonků
- 3 jarní cibulky
- 100 g uzeného tempehu (1/2 balení)
- 2 lžíce sezamového oleje
- 1 lžíce sójové omáčky
- 2 lžičky černého sezamu
- 1 lžička citronové šťávy
- špetka drceného chilli
- 10 ks rýžového papíru
- 1 lžíce sirupu
- 1 lžíce vody
Nudle uvaříme podle návodu na obalu. Mrkev oškrábeme a spolu se zelím nakrájíme na tenké nudličky. V pánvi lehce rozpálíme sezamový olej a zhruba 2 minuty na něm opékáme mrkev se zelím. Přidáme jarní cibulku pokrájenou na kolečka a výhonky. Ještě zlehka orestujeme, přidáme sójovou omáčku, sezam, citronovou šťávou, chilli a dle chuti osolíme. Tempeh nakrájíme na špalíčky. Do větší mísy nalijeme vlažnou vodu, do které vždy asi na 5 s namočíme plátek rýžového papíru. Ten následně ve spodní třetině poklademe asi 2 lžícemi zeleninové směsi, trochou nudlí a jedním kouskem tempehu. Po celém obvodu potřeme okraje papíru sirupem rozmíchaným ve vodě a zespodu začneme balit závitek - jak na to najdete zde. Poté můžeme závitky smažit na pánvi nebo potřené olejem péct v troubě vyhřáté na 180°C zhruba 20 minut. Vyzkoušela jsem obě varianty a s oběma jsem spokojená, takže volba je čistě na vás. Jen pozor, aby se při pečení vzájemně nedotýkaly.
Žádné komentáře:
Okomentovat