Klasická čočka na kyselo je jednou z největších stálic české kuchyně. Nicméně jsem si před časem řekla, že by bylo fajn tohle maličko fádní jídlo trošku okořenit a dodat mu šmrnc. A olala. Stačila mi k tomu nějaká ta zelenina, trocha vína (nezapomeňte při vaření ochutnávat) a koření, které má dnes už v zásobě, troufám si, říct každý. Výsledkem byl další skvělý nápad na využití luštěnin, které jsou, aspoň u mě, v kuchyni naprosto nezbytné a nepřekonatelné.
Suroviny:
- 1 cibule
- 2 střední mrkve
- 2 řapíky celeru
- 100 ml bílého vína
- 200 g zelené čočky
- 2 střední brambory
- 1 l zeleninového vývaru
- 100 ml smetany
- zhruba 5 listů mangoldu
- snítka tymiánu
- snítka libečku
- 1/2 lžičky kurkumy
- 1/2 lžičky sušeného česneku
- špetka chilli
- sůl, pepř
V hlubší pánvi rozpálíme olej, můžeme přidat lžičku másla a zesklovatíme na něm na jemno posekanou cibuli. Mrkev oškrábeme, spolu s celerem nakrájíme na menší kostičky, přidáme do pánve a 10 minut restujeme. Poté zeleninu podlijeme vínem, které necháme odpařit. Následně přidáme čočku, oloupané a na drobno pokrájené brambory, koření a bylinky vcelku. Směs zalijeme vývarem tak, aby byla ponořená a vaříme do mírného rozvaření brambor. Průběžně podléváme vývarem.
Pak vyjmeme bylinky, brambory rozmačkáme, přilijeme smetanu a přidáme mangold zbavený tužších stonků a nakrájený na proužky. Povaříme ještě 5 minut, dle chuti osolíme a opepříme.
Žádné komentáře:
Okomentovat