Krémová čočka s mangoldem

Klasická čočka na kyselo je jednou z největších stálic české kuchyně. Nicméně jsem si před časem řekla, že by bylo fajn tohle maličko fádní jídlo trošku okořenit a dodat mu šmrnc. A olala. Stačila mi k tomu nějaká ta zelenina, trocha vína (nezapomeňte při vaření ochutnávat) a koření, které má dnes už v zásobě, troufám si, říct každý. Výsledkem byl další skvělý nápad na využití luštěnin, které jsou, aspoň u mě, v kuchyni naprosto nezbytné a nepřekonatelné.



Suroviny:
  • 1 cibule
  • 2 střední mrkve
  • 2 řapíky celeru
  • 100 ml bílého vína
  • 200 g zelené čočky
  • 2 střední brambory
  • 1 l zeleninového vývaru
  • 100 ml smetany
  • zhruba 5 listů mangoldu
  • snítka tymiánu
  • snítka libečku
  • 1/2 lžičky kurkumy
  • 1/2 lžičky sušeného česneku
  • špetka chilli
  • sůl, pepř

V hlubší pánvi rozpálíme olej, můžeme přidat lžičku másla a zesklovatíme na něm na jemno posekanou cibuli. Mrkev oškrábeme, spolu s celerem nakrájíme na menší kostičky, přidáme do pánve a 10 minut restujeme. Poté zeleninu podlijeme vínem, které necháme odpařit. Následně přidáme čočku, oloupané a na drobno pokrájené brambory, koření a bylinky vcelku. Směs zalijeme vývarem tak, aby byla ponořená a vaříme do mírného rozvaření brambor. Průběžně podléváme vývarem. 
Pak vyjmeme bylinky, brambory rozmačkáme, přilijeme smetanu a přidáme mangold zbavený tužších stonků a nakrájený na proužky. Povaříme ještě 5 minut, dle chuti osolíme a opepříme. 



Žádné komentáře:

Okomentovat

Nedávno přidané

recentposts

Náhodné příspěvky

randomposts